Write Tag - 03. ...élt egy parasztlegény.

augusztus 08, 2019

Sziasztok!

Nagy örömmel jelentem be, hogy ismét kaptam egy kihívást! Ráadásul nem is akármilyet, mert az egyik kedvencem, a Lia által alkotott Write Tag harmadik része landolt nálam. Lia csodás új oldalát IDE kattintva éritek el, így ott eredeti formájában is megleshetitek a játékot.

Ha kíváncsiak vagytok a kihívás első részére, akkor kattintsatok IDE, ha pedig szívesen elolvasnátok a második rész kérdéseire adott válaszaimat, akkor pedig IDE.

Az új rész a főszereplőkre helyezi a hangsúlyt. Nosztalgikus élmény volt visszaemlékezni az összes történetem (amiknek kilencven százaléka befejezetlen és ősrégi xD) legfontosabb karaktereire. Bár sokan a nagy közönség számára ismeretlenek, azért remélem, szívesen olvassátok majd a válaszaimat. :)

Forrás: Pinterest
Szabályok:
  1. Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére!
  2. (Ha másolásvédelem van az oldaladon, jelöltjeidet irányítsd a Tintaszerkezetek oldalra, innen el tudják vinni a dolgokat.)
  3. Linkeld annak a nevét, aki jelölt téged!
  4. Válaszolj a kérdésekre!
  5. Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget! 
  6. Jelölj te is bloggereket a játékra és linkeld az oldalukat!
  7. Értesítsd őket a jelölésről!
 Write Tag 03. – …élt egy parasztlegény. – Főszereplők

1. Mit találsz ki előbb, a cselekményt vagy a főszereplőt (vagy valami mást)?

Az eddigi történeteim nagy része egy-egy jelenetből bontakozott ki. Előttem terem egy kép, ahogy különböző - akkor még számomra is ismeretlen - karakterek valamit valahol csinálnak. Aztán szép lassan boncolgatni kezdem ezt a pillanatot. Kik a cselekvők? Hol vannak és miért azt teszik, amit éppen tesznek? Aztán nem sokkal később azon kapom magam, hogy kezd kialakulni egy új történet váza.

2. Milyen karakter volt az első történeted főszereplője?

A legelső mesém egy általános iskolai fogalmazás volt. Egyetlen egy oldal, tele helyesírási hibákkal - nem beszélve a logikai zsákutcákról. xD Ezt már nektek is megmutattam, IDE kattintva elolvashatjátok minden korrekció nélkül. Itt egy Fióna nevezetű királylány volt a főszereplő és nem mondhatnám, hogy szegényt felruháztam bármilyen jellemvonással. :D 
Az első "igazi" történetem (értsd: az első be is fejezett sztorim), a Kiválasztottak - Veszélyes álmok címet viseli és a főszereplőjét Liznek hívják, aki a tizennyolcadik születésnapja előtt elveszíti édesanyját, ezért ismeretlen, anyja által szívből gyűlölt rokonaihoz kell költöznie az ironikusan Peacefullynak nevezett vidéki kisvárosba. Tizennégy évesen írtam ezt a regényt és bár sok buktatót látok már benne, azért én mindig is büszke leszek rá.
Liz karaktere nagyban hasonlít a Sagittariusból ismert Cassyére. Egy különc lány, aki csak normális akar lenni, az élet azonban különlegesebb sorsot tartogat a számára. Ezért sokszor dühös, elég dacos, ám Liz mindeközben gyászol, ami eléggé rányomta a bélyegét a jellemének megalkotásakor. Erős karakter, aki küzd az igazáért és ragaszkodik azokhoz, akiket szeret. Többnyire az ilyen karakterekkel tudok jól azonosulni: erős nők, akik azonban koránt sem tökéletesek, mégis a jót képviselik.

3. Ha már több sztorit is írtál, felfedezel-e utólag visszagondolva hasonlóságot a főszereplőid közt?

Igen. Az előbb említett Liz és Cassy is eléggé hasonlít egymásra.

4. Hogyan alkotod meg őt, van-e rá módszered?

Van néhány alap adat, amit mindig meghatározok nem csak a fő, de a mellékszereplőkkel kapcsolatban is. Az információk összeszedéséhez pedig már egy jól bevált excel táblázatot alkalmazok. Ez tartalmazza egy-egy karakter nevét, születési dátumát és helyét, megjelenését, kedvenc ételét és italát, leírást a fontosabb jellemvonásairól, a hobbijairól, tanulmányairól, szokásairól, családi hátteréről és a barátairól. Ez a lista persze történettől függően bővülhet. A Sagittarius esetén például minden karakternek meghatároztam a Sagittarius társadalomban betöltött státuszát, illetve a csillagjegyükhöz kapcsolódó drágaköveket is.
Ezen túl pedig van egy sokkal hosszabb kérdőív, amit eddig csak egyszer, Az Elhagyott történet főszereplőjével, Annie-vel kapcsolatban töltöttem ki. Itt már a vallási hovatartozástól elkezdve a "Mit tartasz a zsebeidben?" kérdésen át egészen a "Mi motivál az életben?" kérdésig minden megtalálható. Őszintén mondom, hogy nagyon kimerítő volt a kitöltése, de közben nem csak a karakter, hanem a történet is sokat fejlődött.


Forrás: Pinterest

5. Szerinted mitől lesz “működőképes” egy főszereplő? 

Ha vannak hibái. Nem tartom életszerűnek, ha valaki mindig tudja mit mondjon, mikor mit cselekedjen vagy soha nem káromkodja el magát. Egyszerűen nem ilyenek vagyunk. Szerintem egy karakter attól lesz igazán jó, ha az olvasó látja a törésvonalakat benne, ám ezek ellenére, vagy épp ezeknek köszönhetően kelti fel a figyelmét.

6. Mit gondolsz arról, hogy “a főszereplő legyen szerethető”?

Én nehezen tudnék olyan történetet szeretni, aminek az egyik főszereplőjét nem kedvelem. Nem gondolom, hogy feltétlenül szerethetőnek KELL lennie, de akkor is fontos, hogy az elveivel egyet tudjak érteni, vagy legalább értsem, hogy szerinte miért azokat az elveket kell követni. Illetve fontos megjegyeznem, hogy attól még, hogy a szereplőnk nem a jót képviseli, lehet szerethető.
Írói szemmel nézve viszont már érdekes kihívásnak látom azt a szituációt, amikor egy ellenséges főszereplővel kell dolgozni. Valaki olyan bőrébe kell bújni, aki alapvetően rossz és "normális esetben" nem értesz egyet az elveivel, de mégis van benne valami, ami a figyelmedet és az izgatottságodat is felkelti. Egy ilyen történet megírása már régóta mozgatja a fantáziámat. Bármikor is fogok majd bele ebbe, az biztos, hogy nem lesz egyszerű feladat.

7. Jártál-e már úgy, hogy a karaktered önállósította magát és másfele vitte a történetet, mint ahogy eltervezted? Mit teszel ilyenkor?


IGEN! Milyen mérges vagyok ilyenkor rájuk! :D
Borzasztó, amikor benne vagy egy karakter bőrében, repül az ujjad a billentyűzeten, majd amikor a végére értél és visszaolvasod, akkor döbbensz rá, hogy az eltervezett történetszálba ez bizony nem illik bele. Ha úgy gondolom, hogy van annyira jó a váratlan változtatás, hogy megéri megtartani, akkor ha törik, ha szakad, átírom úgy a sztorit, hogy az valahogy jó legyen. Ez sok munka, az átírást kifejezetten nem kedvelem, de ha egyszer ez volt a vágya annak a karakternek, mit lehet tenni?
Persze ha úgy ítélem meg, hogy nem éri meg a rengeteg változtatást a dolog, akkor újra nekiállok a résznek és remélem, hogy a karakter ezúttal arramegy, amerre én akarom. Őszintén, ez a ritkább eset, mert úgy gondolom, hogy nem véletlen, hogy néha történnek ilyenek.

8. Olvasóként milyenfajta főszereplők fognak meg / érdekelnek igazán? Befolyásolja-e ez, hogy te milyennek alkotod meg a tieidet?

Azt hiszem, igen. Visszagondolva a mostanában olvasott könyvek karaktereire mind nagy hátrányból indul, majd erejüknek, kitartásuknak, makacsságuknak köszönhetően jutnak el oda, ahova. Ez az én főszereplőimre is igaz. Az, hogy én első sorban női karaktert tettem meg főszereplőnek annak köszönhető, hogy nőként egyszerűen úgy érzem, hitelesebben át tudom adni az ő gondolatait és érzéseit.
Az utóbbi időben nagy hatással volt rám A lány hét névvel című könyv és a Vörös veréb trilógia hősnője. Ugyanakkor férfi karakterek is könnyen elérik ezt a hatást, mint például a Mi vagyunk a medvék számtalan szereplője.


Forrás: Pinterest
9. Fedeztél-e már fel hasonlóságot saját magad és a főszereplőd közt? Vagy törekedtél-e erre szándékosan?

Szándékosan nem, de óhatatlanul tükröződik bennük egyes dolgokhoz való hozzáállásom. Sok kérdésben egy véleményen tudnék lenni a főszereplőimmel, azonban legalább ennyi helyzetben cselekednék máshogy. Ők merészebbek, hiszen ezt is követelem meg tőlük én is, illetve a teremtett élethelyzetük és az események is. Ugyanakkor jó ideje élem aszerint az életemet, hogy nem hagyom, hogy bármi kimondatlanul bennem rekedjen. Akár jó döntés, akár nem, ha úgy érzem, hogy az én lelkiismeretem könnyebb lesz, akkor én bizony kimondom, amit gondolok és érzek. Ezt szeretem átültetni a karaktereimbe, de nyilván az ő kommunikációjukkal jobban "taktikázom", hiszen ott ismerem a célt, ahová együtt be kell érnünk.

10. Van-e valami érdekességed, gondolatod a főszereplőkről, amit elmesélnél? : )

Valamiért úgy gondolom, hogy az ördög a részletekben rejlik. Szeretek olyan apróságokat elrejteni az írásaimban, amik történet szempontjából nem, de a karakter szempontjából annál inkább fontosak lehetnek. Például ha tudom, mi a kedvenc itala, akkor mindig azt fog kérni, ha egy bárban ül. Ha tudom, hogy tüsszög a virágportól, akkor alkalmanként megejtek erről egy félmondatot. Az olvasó szeme könnyen tovább siklik ezeken, hiszen ő első sorban arra figyel, hogy a cselekmények merre viszik a karaktert, illetve, hogy a szereplők hogyan alakítják a cselekményt. Ezek a kis "jelentéktelen" semmiségek számomra mégis megfoghatóbbá teszik az ő személyét és bízom benne, hogy ezzel az olvasók is így vannak, még ha ők nem is tudják hirtelen megfogalmazni, hogy mi az, ami miatt közelebb érzik magukhoz a szereplőt.


10+1. Bármit kérdezhetsz, ami a témához kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)


Az én plusz egy kérdésem pedig a következő:

A negatív szerepben játszó főszereplődet milyen szempontok szerint alkotod meg? Mik a főbb jellemvonások, amikkel mindenképpen felruházod?

Forrás: Pinterest
A kihívást pedig az alábbi bloggereknek szeretném küldeni, mert rettentő kíváncsi vagyok a válaszaikra és tudtommal még ők nem kapták meg:


Remélem, elfogadjátok a kihívást és élvezni fogjátok a kérdések megválaszolását. :)

Ezek is tetszeni fognak:

0 megjegyzés

Írásaimmal itt is találkoztok

Ha kihívásra vágysz

Világdarabok játék