Disney mesék eredeti verziója - I. rész

március 20, 2022

Hófehérke és a hét törpe

A legelső egész estés Disney rajzfilm 1938-ban került napvilágra, de az eredete jóval régebbre nyúlik vissza. Bár valószínűleg már jóval korábban élt a rege, de először a Grimm fivérek mesegyűjteményében lett publikálva 1812-ben. Az ő verziójuk egy kicsit más. 

Hófehérkének már az eredettörténete is elég érdekes. Az édesanyja sokat sírt, amiért nem lehetett gyermeke, és mivel akkoriban nőként nem sok mindennel foglalkozhatott szabadidejében a gyereknevelésen kívül, ezért úgy döntött, hogy varrni fog. Egyszer megszúrta az újját tűvel és valamilyen rejtélyes indittatásból kinyitotta az ablakot, hogy a párkányra hullt hóval mossa le a vérét. A fehér és a vörös szín elvarászolta, aminek az ébenfa ablak adott keretet. Azt kívánta, hogy pont ilyen gyermeke legyen. Végül ugyan megszületett Hófehérke, akiről a Disney mese alapján is tudjuk, hogy megfelelt ezeknek a kitételeknek, azonban az édesanyja nagyon beteges lett, miután a téli fagyban nyitott ablaknál ácsorgott. Végül persze, mint a legtöbb mesében (Miiiiééééért???) meghal Hófehérke édesanyja.

Apuci, a király hamar túlteszi magát a fájdalmon és egy évvel később megházasodik. Így kerül képbe gyermekkorom legijesztőbb karaktere: a gonosz mostoha. Az igazmondó tükör az új királynővel együtt jön.

A történet legközelebb akkor tér el a Disney verziótól, amikor a királynő megeszi a vadász által neki hozott szívet és májat, abban a tudatban, hogy éppen Hófehérke szerveit fogyasztja el vacsorára. És még nem is ez a legdöbbenetesebb rész. Azt tudtátok, hogy a mese szerint Hófehérke ekkor még csak hét éves volt?! 

Azt nem tudni, hogy ezt követően mennyi ideig élt Hófehérke a törpökkel, mindenesetre miután a  királynő a tükörtől megtudja, hogy riválisa továbbra is él, első próbálkozásként boltosasszonynak öltözik be. Hófehérke egy övet vesz tőle, amit az álruhás királynő húz össze a derekán, egyre szorosabban, egészen addig, amíg Hófehérke nem kap levegőt és összeesik. A törpék hazaérve megtalálják, levágják róla a selyem övet, így Hófehérke megmenekül. A törpök - mint minden nap - ezúttal is a lány lelkére kötik, hogy amíg egyedül van otthon, senkinek ne nyisson ajtót.

Másodszorra egy mérgezett fésűvel próbálkozik a gonosz mostoha. Hófehérke elég naív és felszínes fruska, mert a csillogó portéka láttán fittyet hány a törpék figyelmeztetésére meg a tényre, hogy nemrég majdnem meghalt, és elfogadja a fésűt. Még azt is engedi, hogy az öregasszony fésülje meg. Amikor azonban a mérgezett tárgy a fejbőréhez ér, Hófehérke - ismét - összeesik. A Grimm tesók nem nagyon fésülködhettek, mert a következő jelenet szerint a királynő Hófehérke "fejébe nyomja" a fésűt. A törpék végül "a fejéből kihúzák", mire Hófehérke mérgezése azonnal megszűnik.


Végül a királynő ismét boszorkányos méregkeverésbe kezd és ezúttal a már jól ismert piros almát mártja bele a halálos kotyvalékba. Azt tökéletesen megértem, hogy az első két verziót Disney miért hagyta ki. A királynő újabb álruhát ölt (ezúttal parasztasszony szerepbe bújik). Hófehérke a kétszeres gyilkossági kísérlet után úgy látszik tanult valamit, mert ezúttal nem eresztette be az idegent és az almát is csak úgy fogadja el, hogy a fehér felét ő, a piros felét az ismeretlen eszi meg. Ki tudja, hogyan, de természetesen csak a fehér fele volt mérgezett. (Nem, én sem tudom, hogy a Grimm fivérek milyen almákkal találkozhattak életükben.) Mivel Hófehérke ezúttal megette a mérget, a törpék nem látják, hogy mi okozza a problémát, így kénytelenek halottnak nyilvánítani kedvenc bejárónőjüket.

Ezután valóban üvegkoporsóba teszik, amire valamilyen ismeretlen okból ráírják, hogy egy király leánya fekszik benne. A véletlenül arra sétáló herceg meglátja, külön megemlítésre kerül, hogy elolvassa a feliratot is (jó kérdés, hogy ez mennyit számított a kedves hősszerelmesünknek), majd addig-addig rimánkodik, amíg a törpék megsajnálják és neki ajándékozzák a koporsót. Elég furcsa fétise lehet a hercegünknek, mert ő csak nézegetni akarja Hófehérkét egész életében.

Aztán úgy alakul, hogy szállítás közben megrázkódik a koporsó, aminek következtében "kigurult" a mérgező alma Hófehérkéből, aki azonnal feltámadt. Két mondattal később tisztázzák, hogy akkor Hófehérke mostantól a hercegé lesz. Azért humoruk volt, mert az esküvőre meghívják a gonosz mostohát is, aki azonban a tükörtől megtudja, hogy a házasulandó asszony nem más, mint Hófehérke. A királyné a hír hallatán összeesik és többet fel sem kel soha.


Mi a történet legfontosabb tanulsága? Soha ne nyiss ajtót idegeneknek!

Itt a vége, fuss el véle.


(Forrás: http://mesebazis.com/hofeherke/)

(Képek forrása: Pinterest)

Ezek is tetszeni fognak:

0 megjegyzés

Írásaimmal itt is találkoztok

Ha kihívásra vágysz

Világdarabok játék